Huidkanker

Huidkanker komt heel vaak voor. De meest voorkomende huidkanker is het basaalcelcarcinoom. deze komt bij 1 op de 5 mensen voor.

Het plaveiselcelcarcinoom komt bij 1 op de 15 mensen voor. Het melanoom komt ongeveer bij 7000 mensen per jaar voor. Deze zijn niet allemaal even gevaarlijk. De belangrijkste oorzaak is veelzijdige blootstelling aan zonlicht. Daarnaast kan er een erfelijke factor meespelen.

Basaalcelcarcinoom

Het basaalcelcarcinoom (hierna afgekort als BCC) groeit langzaam en zaait (bijna) nooit uit. Deze vorm komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De belangrijkste oorzaak van een BCC is de zon, vooral mensen die veel zijn verbrand in de kindertijd of jeugd, hebben een verhoogde kans. Daarnaast hebben mensen met een lichte huidskleur ook meer kans dan mensen met een donkere kleur huid. Een BCC kan er uitzien als een glad, glazig knobbeltje met soms wat verwijde bloedvaatjes wat langzaam uitgroeit tot een wondje of korstje of een rood schilferend plekje. De behandeling is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de locatie, de grootte en de groeiwijze. Bespreek de mogelijkheden voor huidkanker behandeling met uw dermatoloog.

Plaveiselcelcarcinoom

Het plaveiselcelcarcinoom (hierna afgekort als PCC) is een kanker van de huid. Het begint in de bovenste laag van de huid en kan zich soms uitbreiden naar andere delen van het lichaam. Deze vorm komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De belangrijkste oorzaak is vaak en lang in de zon zitten. Het PCC komt vooral voor op de plekken van de huid waarop veel zonlicht komt. Mensen met een lichte kleur huid hebben een groter risico om een PCC te krijgen dan mensen met een donkere kleur huid. Een PCC kan er eerst uitzien als een bleekroze, ruw knobbeltje. Het wordt langzaam groter en doet soms pijn. Het kan er ook uitzien als een klein wondje wat langzaam groter wordt of als een ruw of verhoorde plek. Actinische keratosen of een Morbus bowen zijn voorstadia en kunnen na verloop van tijd n een PCC veranderen. der dermatoloog/ plastisch chirurg verwijdert het PCC operatief.

Melanoom

Een melanoom is de meest agressieve vorm van huidkanker. Het ontstaat in de pigmentcellen van de huid. Bij vrouwen komt een melanoom het meest voor op de benen, bij mannen op de romp. Maar het kan in principe overal op de huid ontstaan. Meestal ontstaat een melanoom op een 'gave' huid. Je herkent deze aan het plotseling verschijnen van een lichtbruine, donkerbruine of rode vlek op de huid die snel groeit. Deze vlek lijkt in het begin nog op een moedervlek. Een melanoom kan zich ook ontwikkelen uit een bestaande moedervlek. Deze herken je aan een plotselinge verandering van grootte, kleur, jeuk, bloeden of het uiterlijk van een bestaande moedervlek. Een melanoom moet altijd operatief verwijderd worden. Dit gebeurt altijd in twee sessies.

Over

Huidkanker

Behandeling

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Meer informatie

Afspraak maken

Afspraak maken
  • Korte wachttijden
  • Aandacht voor onze patiënten
  • Korte lijnen
  • Vergoed door alle verzekeraars

Behandelend arts; Dr Loots en dr
Schrooijen

Miriam Loots

Dermatoloog

Tarieven & vergoedingen

Vergoede zorg

Lootskliniek is een erkende instelling voor medisch specialistische zorg. De zorg die u in onze kliniek krijgt wordt vergoed. Houdt u wel rekening met het verplichte wettelijke eigen risico in de zorgkosten (vanaf 18j). Om de behandeling vergoed te krijgen, heeft u een verwijzing van uw huisarts of medisch specialist nodig.

Niet-vergoede zorg

Een aantal behandelingen valt niet onder de  vergoeding door de zorgverzekeraar.
Na verwijzing door de huisarts stelt de dermatoloog eerst de diagnose. Het kan zijn dat de voorgestelde behandeling medisch niet noodzakelijk is. Bijvoorbeeld het weghalen van goedaardige moedervlekken of het bevriezen of curetteren van ouderdomswratten. Het eerste consult wordt vaak wel vergoed, mits u verwezen bent. Indien u op eigen initiatief komt en niet verwezen bent door de huisarts valt u hier ook onder de niet-vergoede zorg. Hieronder vindt u de lijst van de niet vergoede zorg.

Bekijk prijslijst