8,6 op Zorgkaart | 4,1 sterren op Google |
Wat een enorm begrip van deze arts en assistentes, heel fijn na een minder goede ervaring bij andere artsen! Groot vertrouwen hier.
Slecht slapen kan eens voorkomen, maar als het aanhoudend is en je hierdoor consequent te weinig slaapt, dan kan dit serieuze effecten hebben op je gezondheid. De juiste diagnose en een op maat gemaakt behandelplan kunnen het verschil maken.
Slaapstoornissen kunnen uiteenlopende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld als gevolg van een andere aandoening of ziekte, het gedrag overdag, het slaapritme, slaapapneu of ongewoon gedrag tijdens het slapen, zoals snurken. Je voelt je overdag vaak moe, valt spontaan in slaap en ziet er wellicht tegenop om naar bed te gaan, waardoor je in een vicieuze cirkel terechtkomt. Wanneer je zulke klachten hebt kun je hiermee naar de huisarts, welke je zal doorverwijzen naar Lootskliniek.
Bij slaapapneu zijn er perioden in je slaap waarin je ademhaling kort even stopt. Duurt dit langer dan 10 seconden, dan noem je dat een apneu. Van een slaapapneu wordt gesproken wanneer dit 5 keer per uur plaatsvindt. Vaak heb je dit zelf niet door en wordt dit opgemerkt door mensen in je omgeving, zoals een partner of reisgenoot. Ook kan het zijn dat je snurkt. Doordat je niet diep slaapt met slaapapneu, kun je overdag concentratieproblemen en vermoeidheid of vergeetachtigheid overdag ervaren. Je hebt mogelijk een kort lontje en bent daardoor kortaf richting anderen.
Van snurken ondervindt een partner, buur of huisgenoot vaak meer last dan jijzelf. Meestal begint het snurken tussen het 30e en 40e levensjaar. Je maakt een zagend of brommend geluid tijdens het ademen in je slaap. Dit verergert door bijvoorbeeld rugslapen, alcohol- of medicijngebruik en overgewicht.
Wij doen bij slaapgeneeskunde onderzoek met een WatchPat of door middel van een polygrafie, maar altijd vanuit het comfort van je eigen bed. Welke methode gebruikt wordt, hangt af van je klacht.
De WatchPat is een soort horloge. Voordat je gaat slapen breng je de WatchPat aan volgens de handleiding en bijbehorende app. De WatchPat houdt belangrijke gezondheidsfactoren gedurende je slaap bij, zoals je PAT, hartslag, lichaamspositie, zuurstofsaturatiewaarden, mate van fysieke beweging, snurken en borstbeweging.
Bij een polygrafie wordt de ademhaling gemeten. Hieruit kan blijken of je periodes oppervlakkiger ademt (hypopneu) of tijdelijk stopt met ademen (apneu). Een medewerker van VitalAire komt bij je langs om de sensoren te bevestigen en geeft je uitleg over de volgende stappen.
Bij je tweede bezoek aan Lootskliniek bespreken we de uitslag van het slaaponderzoek en zo nodig een behandelplan. Soms word je doorverwezen naar een (andere) medisch specialist. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk om de klachten weg te nemen, of tenminste te verminderen:
Merk je dat een slechte nachtrust je dagelijks leven of de relatie met de mensen om je heen beïnvloedt? Loop er niet langer mee rond! Vraag via de huisarts om een doorverwijzing. Controleer zelf bij je zorgverzekeraar of je hiervoor verzekerd bent. Neem hier contact op voor meer informatie!